Serviceeftersyn i

familiehøjde

Det burde være obligatorisk for ALLE familier – at få et serviceeftersyn – og sætte fokus på, hvordan vi spiller hinanden stærke som et team i familien. Det er jo så nemt at glemme i dagligdagens stress og jag”. Generel udtalelse fra familier, som har deltaget på vores FamilieCamps de seneste år.

Og efter at have afholdt mere end 50 FamilieCamps, med gennemsnitligt 10 familier pr. camp, tør vi godt sige – at alle familier har behov for et serviceeftersyn i ny og næ – så vi alle husker at dyrke det i familien, som gør os stærke sammen.

Og kigger vi på familiestrukturen og sammensætningen heraf, samt udviklingen i familielivet de seneste år, er der ligeledes sket rigtig meget – og det fortsætter ifølge fremtidsforskningen.

Længere nede i blog indlægget, summerer vi op på 5 års FamilieCamps og de vigtigste indsigter og konklusioner herfra til glæde og gavn – og ikke mindst brug og inspiration til din familie.

Det er, hvad dette blogindlæg handler om – og hvordan vi som mor og far spiller vores familie stærk som et TEAM – og det uanset hvordan vores familie er sammensat. Der findes 37 forskellige familiesammensætninger, men det er ikke længere familiesammensætningen, som er interessant – det handler om at skabe en fælles referenceramme og herigennem et fælles sprog, og hvordan både børn og forældre kan være med til at tage ansvar for god trivsel og herigennem nærvær og udvikling i familiehøjde.

Familien er det vigtigste team, vi står i spidsen for – men også det sværeste team at lede

Derfor er ord som – team og fælles referenceramme – ord, der er blevet mere og mere italesat på vores FamilieCamps – men er familien egentligt det vigtigste team, vi står i spidsen for?

Ifølge fremtidsforskningen er der mere og mere prestige i at have en velfungerende familie uanset dens sammensætning. Før i tiden var det ikke uhørt, at du hadede din fraskilte mand og kone – i dag er der prestige i at blive skilt som gode venner. Før i tiden kunne man stå i fredagsbaren og ”prale” med, at man i denne uge havde arbejdet 70-80 timer – i dag er det uansvarligt, hvis du har en børnefamilie.

Og det stemmer godt overens med udviklingen i de ansøgninger, vi har modtaget gennem de seneste 5 år til vores sponserede FamilieCamps. Til at starte med var det 1 ud af 10 ansøgninger, som kom fra en far på sin families vegne – nu er det næsten halvdelen. Og ansøgningerne handler meget mere om at styrke familien som et team end før i tiden, hvor de handlede om at fikse et eller flere akutte problemer.

Fælles ansvar skaber god trivsel og følelsen af at være et team

Vi kommer fra finansverdenen, hvor B til B betyder Business to Business. Da vi forlod den verden, tog vi begrebet med og omdøbte det til Børn til Børn og indførte det i børnehøjde på Kidz Academy. Det gik hurtigt op for os, at der lå store ressourcer og kompetencer gemt i at lade børn løfte og inspirere hinanden og herigennem tage ansvar.

Det konverterede vi til familiehøjde, som blev fundamentet for vores FamilieCamps. At både børn og forældre tager ansvar for god trivsel i familien ved at skabe en fælles referenceramme, og herigennem et fælles sprog i form af simple og effektive redskaber, som læres i børnehøjde og voksenhøjde og forenes i familiehøjde.

Men der er jo så mange praktiske ting, som skal gøres – købe ind, vaske tøj, rydde op, hjælpe til med lektier etc. – så er det ikke bare nemmere, og dermed hurtigere, at jeg som forælder bare gør det hele selv?

Hvis vi er styret af tid og forsøger at nå mest muligt, er svaret måske JA. Men gør det os til et team, tager vi på den måde alle et ansvar, og er der efterfølgende energi til det, som er langt vigtigere – nemlig nærvær og udvikling i familiehøjde – og er mit kontrol gen for stort til at jeg overhovedet har tillid og lyst til, at vi alle tager del og ansvar i de opgaver, der er forbundet med at være en familie?

”Det er helt fantastisk, at både børn og voksne har lært de samme redskaber til brug i hverdagen. Vi diskuterer mindre, og tonen imellem os er blevet rigtig god. Vi har lært at se hinandens styrker, og vi bekræfter hinanden dagligt. Det giver selvtillid og selvværd for både børn og voksne. At deltage i Tal ordentligt FamilieCamp er det bedste vi nogensinde har gjort for familiens trivsel, og vi kan kun anbefale at tage af sted”

Familien Gravesen

Træd et skridt tilbage – og skub kærligt dine børn et skridt frem

Efter 5 år kan vi se, at de familier, der ser deres familie som det vigtigste team, de står i spidsen for – og som forældre tør træde et skridt tilbage og kærligt skubbe deres børn et skridt frem – er de familier, som trives bedst. Og samtidig de mennesker, der trives bedst på det personlige, familiemæssige og arbejdsmæssige plan. Og sidstnævnte gør, at virksomheder også er begyndt at se vigtigheden af, at ens medarbejdere trives på det familiemæssige plan og ikke mindst samspillet mellem det personlige, familiemæssige og arbejdsmæssige plan.

familie personligt og arbejdeOg det er på høje tid. For ifølge fremtidsforskningen er det ikke utænkeligt, at vi i fremtiden vil se stærke og velfungerende familier prestigemæssigt overhale jobtitler og jobfunktioner ud fra samfundstendensen ”Fra mere til bedre”.

Tror du inderst inde på, at dit barn er præcis, som det skal være?

Men det måske allervigtigste grundelement for god trivsel i familien, baseret på de 5 år vi har afholdt FamilieCamps, er om du som forælder inderst inde tror på, at dit barn er præcis som det skal være, men selvfølgelig har en masse at lære. Og det kan være svært inderst inde at tro på, hvis ens barn ikke lige passer ind i det system, som vi har i dagens Danmark. For er det så mit barn eller systemet, der er noget galt med? Og hvis mit barn ikke passer ind i systemet, hvordan vil det så klare sig senere hen i livet?

Det kan give anledning til mange bekymringer og spekulationer, og da vores børn hører hvad vi siger, men mærker hvad vi føler, kan dette være den primære årsag til, at vores børn mistrives og dermed familien, hvilket forplanter sig til skolen, og vi tager det med på arbejde osv.

Men hvad nu, hvis jeg som forælder ikke besidder denne tro inderst inde på, at mit barn er som det skal være, hvordan får jeg så denne tro? Det er netop her, at FamilieCamps har gjort den største forskel for familierne. For uanset hvilken livshistorie barn som voksen kommer med, bliver de mødt af en forståelsesramme, der hedder og vigtigst mærker – at alle er unikke, og sammen gør vi forskellen.

Vi putter ikke mennesker i kasser og lader os ikke styre af diagnoser. Vores fokus er på det unikke ved hvert barn og forælder og ikke mindst samspillet herimellem. Det er langt stærkere, for det er med til at fokusere på det, vi som mennesker ikke kan lade være med at gøre og som gør os glade indeni.

Det betyder ikke, at vi på 48 timer, som en FamilieCamp normalt varer, har defineret et livsformål for alle deltagere, men det betyder, at vi arbejder med en energi, som er positiv og skabende, og som får det bedste frem i alle. Tænk hvis skolen brugte 10 år på at dyrke det i vores børn – hvilke børn ville vi så skabe – og hvor mange børn ville så mistrives? Og som forældre ville vi ikke have grund til at bekymre os og spekulere på, om vores børn er som de skal være, og om de vil klare sig godt fremover i livet!

Vores egne børn har aldrig passet ind i skolesystemet. Men vi har altid troet på, at de er præcis, som de skal være – med det resultat, at det er skolen også begyndt at tro på. De har arbejdet med, hvad der gør dem glade indeni, og som de ikke kan lade være med at gøre, som de har smittet andre børn med – og herigennem været en meget vigtig del af teamet på vores FamilieCamps, BørneCamps og forløb på eget akademi og skoler.

Lær det, Lev det og Giv det videre

Lær det, Lev det og Giv det videre – er netop formålet med vores FamilieCamps. At give deltagende familier simple og effektive redskaber, øvelser og tilgange, som de lærer, lever og herefter giver videre som FamilieCamp ambassadører – til glæde og gavn for mange andre familier, skoler, arbejdspladser mv.

Vores FamilieCamps skal være med til at inspirere til skabelsen af et samfund, hvor alle føler sig unikke og præcis, som de skal være – og herigennem skabe en tryghed og tillid blandt mennesker – så vi tør være os selv – for når vi tør det, så er det vi åbner op og kan løfte og inspirere hinanden i børnehøjde og voksenhøjde og forene det i familiehøjde. Og lige præcis dette har været den største øjenåbner for os som team, at se hvor stor lyst, og hvor meget familier kan løfte og inspirere hinanden, når den rigtige ramme er sat fra starten af – og det bare på 48 timer, som vores FamilieCamps normalt varer!

Tænk hvilket samfund vi ville skabe – hvis vi ikke kunne lade være med at løfte og inspirere hinanden – og hvilke problemer og udfordringer det ville fjerne, som vi i dag ikke har løsninger til!

En del af CSR politiken i din virksomhed?

Så vil du være med til at gøre et serviceeftersyn obligatorisk for familier, så kender du måske en virksomhed eller organisation, som inderligt ønsker at gøre en forskel på det familiemæssige område i form af deres CSR politik eller lignende. Først og fremmest til glæde og gavn for den enkelte familie, men ligeså meget med tanke på de positive og afledte effekter det har på familier, skoler og arbejdspladser generelt – og hermed samfundet.

Call me viste vejen, og gjorde det til en del af deres CSR politik – og sponserede vores FamilieCamps igennem 5 år.

Hvad det har betydet for de mange deltagende familier, og ikke mindst deres taknemlighed, kan du læse meget mere om her: Støt trivslen i Danmark

ALLE familier skal have mulighed for at komme på FamilieCamp – og derfor er det vigtigt, at vores FamilieCamps er sponserede – for det er netop, når vi dyrker og styrker mangfoldigheden, at vi løfter og inspirerer hinanden allermest i samfundet.

Derfor er vi altid på udkig efter samarbejdspartnere, sponsorer eller lignende – som har hjertet på rette sted – og som er KLAR til at løfte en meget vigtig samfundsopgave: At dyrke og styrke FAMILIEN – det vigtigste team, vi står i spidsen for som forældre.

“Hver for sig er vi unikke, SAMMEN gør vi forskellen”

Peter Junker

Familiefar – stifter & Frontrunner i Kidz Academy – og leder af Team FamilieCamp

Scroll to Top